Koseški bajer.

Koseški bajer je še eden izmed neokrnjenih predelov Ljubljane, ki so mu očitno šteti dnevi. Žal se pač nahaja na edinstveni lokaciji. Lakomnost posameznikov daje prednost profitu pred estetiko in varstvom narave.

V funkcionalnost in končno podobo bližnjega “ekskluzivnega” blokovskega naselja se ne bom spuščal. To so opravili drugi pred mano. Ne bom jih oponašal. Boljše kritike ne morem podati. Le drugače bi zapakiral isto vsebino. Kar pa nima smisla. To tudi ni bistvo pričujočega teksta. Je pa dobra iztočnica.

Lobi je torej zavohal dobiček. Okolica bajerja je nobel lokacija. Periferija Ljubljane. Vse je na dosegu roke. Splača se kupiti, pozidati in drago prodati. To je namen. Ne oklevajo pred posegom v varovani štiri metrski pas ob Poti spominov in tovarištva. Jim krijejo hrbet botri? Kako si bodo delili dobiček? Kdo spušča meglo? Imamo mehanizem, da ustavimo pohlep, ali je že prepozno? Že dogovorjeno?

Pred časom je potekala javna debata o ureditvi nabrežja okoli bajerja. Nasproti sta si stali dva pola. Za ureditev in za ohranitev obstoječega stanja. Sprejemam poseg, ki bi izključeval betoniranje in asvaltiranje okolice. Peščene, travnate nabrežine, aplikacija lesa, božajo moj čut za estetiko v tem okolju.

Zato sem šel. In posnel. Kakor mogoče več nikoli ne bo. Je lepo. Bo v prihodnje tudi tako?

YouTube slika preogleda

  • Share/Bookmark
 
01
3.07.2007 02:06

Huh, jaz sem tudi zelo pogosto na tem koncu ravno zato, ker je lep. Imaš mogoče kakšne konkretnejše podatke kaj se dogaja in kdo stoji za vsem tem?

03
30.07.2007 23:25

Živjo, tudi meni je ljub Koseški bajer in ga hodim fotografirat, sedaj imam pa še blog, kjer malce razmišljam o njem in sem vesela, da si ga dal kar na youtube ob bok Bledu in Bohiju! Vsakršni posegi so nepotrebni, le okolico je treba malo urediti. Je premajhen za kakšno mondeno lepotičenje. Rada bi, da se prikupi tak kot je čim več ljudem. Tisti, ki živimo ob njem vemo, da je sedaj prav čist in dragocen del narave, kjer se lahko sprostiš po napornem delovnem dnevu.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !