Zavetišče za zapuščene živali – Gmajnice III. “Divja odlagališča”

Ljubljansko barje - tabla, ki bi naj odvračala od odlaganja smeti. Koga le?

Takole “popravljena” tabla ima dvojno sporočilno vrednost. Prepoveduje in hkrati sprašuje kršitelje, komu lažejo, sebi ali nam? Menim, da vsem.

Od kar sem hodil sprehajat pse v zavetišče, sem videval neprijetne podobe. Dobil sem občutek, da prevladuje v določenih ljudeh prepričanje, da je ljubljansko barje namenjeno odlaganju smeti. Vseh mogočih. V oči so me bodli ostanki gradbenih del, hišne smeti, gume, računalniki, monitorji (na kupu je bilo pet-šest računalnikov s tipkovnicami in monitorji), različni sodi, itd. Vedno znova sem se spraševal, kdo so ljudje, ki to počnejo? Se sploh sramujejo svojih dejanj? Kakšno življenje živijo, kako razmišljajo, čustvujejo, kateremu družbenemu sloju pripadajo? Zakaj ne odpeljejo smeti na organizirane deponije? So premalo osveščeni?

Izpostavil bom tri, zame moteče dejavnike. Ceste po barju se avaltirajo. Posledično si bo “civilizacija” lažje utrla pot v naravo. V tem ne vidim kančka pozitivnega. Posledice bodo podobne, kot nekoč, ko smo civilizirali Novi svet. Čemu je potrebno asvaltirati te ceste? Za dobrobit tamkajšnjih prebivalcev ali posameznikov in lobijev, ki si tako posredno obetajo dobiček.

http://video.google.com/videoplay?docid=6913532718480918807

Mogoče služijo lažjemu navažanju materiala na barjanska polja? Ne vem od kod izvira ta material, ne kakšna je njegova vsebina. Vedo pristojne inšpekcijske službe? Čez čas bo na istem mestu obdelana njiva, pridelki se bodo prodajali na trgu. Dvomim, da bomo njihovi konzumenti seznanjeni s tem, na kakšni zemlji so bili pridelani.

http://video.google.com/videoplay?docid=-3092282020090720770

Zaključil bom z divjimi odlagališči. Zaradi njih sem se lotil pisanja tega prispevka. Ljudje odložijo v obcestne jarke od nekaj vrečk, do polne prikolice smeti. Nekoč je čez noč brezvesten posameznik s svojim kupom smeti zabarikadiral cesto. Ki ni bila stranska, da se razumemo. Bilo jih je za polno traktorsko prikolico ali tovornjak-kiper, razlaga je poljubna. Cesta je bila spet vozna šele po nekaj dneh, ko so pripeljali buldožer, ki je smeti zrinil v jarek. Zaradi poletja in bujne vegetacije, ki je prekrila smeti, mi ni uspelo relevantno predstaviti odvrženo nesnago ob poteh, kjer sem sprehajal pse. Nekaj sem jih pa le posnel. Posnetki so dovolj zgovorni.

http://video.google.com/videoplay?docid=-6056560760561666433

Po posnetih kadrih sem se vračal domov. In glej ga zlomka. Kakšno bi bilo življenje brez naključij? Na reklamnem panoju zagledam napis, ki propagira ljubljansko barje brez divjih odlagališč. Tukaj boste izvedeli več o sami akciji in še čem v povezavi z barjem.

Jutri grem v akcijo, tako, da bom v naslednjem zapisu odgovoril na vprašanja kdo nadzira dovažanje materiala na barjanske njive, zakaj so se ceste asvaltirale in kako preprečiti divja odlagališča.

  • Share/Bookmark
 
01
peter
15.07.2007 17:36

za odlaganje smeti v naravi morajo biti velike kazni. Mislim, da je na Irski 7.000 eur. Je sicer drugacen sistem kot v SL. Se kar nekaj podjetji ukvarja z smetmi in se ti res ne splaca vozit nekam v gozd. Recimo vstopnica za avto za na smetisce stane 10 eur in v njega nalozis za cel mesec smeti. Po mestu se prevaza tudi majhen traktor, ki pobira smeti in se mi zdi prav poceni. Potem se imas dve veliki firmi, ki sta malo drazji. Pri njih placujes mesecno najemnino kontejnerjov. Na smetiscu ne smrdi, ker vse sprot pospravljajo. Kar je za nadaljno uporabo gre naprej ostalo pa zakopljejo globoko v zemljo. To govorim za moje mesto…najbrz pa ni idealno….ne prvem mestu mora biti osvescenost prebivalcev…

02
asdf
15.07.2007 18:05

to niso smeti in to tudi niso divja odlagališča.

03
15.07.2007 18:36

Irska je torej dober primer preventive. Mogoče veš za primere, ko so pristojni organi ukrepali proti kršiteljem? Ravno s tem vprašanjem se ubadam. Kako odkriti kršitelja? Brskaš po smeteh in mogoče najdeš kak indic, postaviš kamere na kritičnih točkah?

04
peter
15.07.2007 19:09

Kazni nikoli niso resitev. Moras imeti dovolj podjetij, ki se ukvarjajo z smetmi. Tukaj preprosto poklices in v kaksni uri bodo pri teb. Recimo za tri velike vrece sem zadnjic placal 10 eur.
Nadzora tukaj ni…imajo bolj svoboden sistem. Samo, ce slucajno dobijo zraven bos na sodiscu koj naslednji teden in kazen bo izrecena se ta dan. Se lahko pritozis, sm ti bo vsak odvetnik odsvetoval…
Se je moj prijatelj zavrtel z avtom na cesti. Je bila nedelja in je nekaj malega napihal. V sredo je ze imel sodisce. Odvzem izpita za dve leti in vse skupaj kaksnih 2 kilo stroskov….
Ircov je bolj strah ucinkovitost njihovega sodnega sistema:)

05
15.07.2007 20:33

Če je dobil odvzem za 2 leti na Irskem, je mogel kar precej napihati :) .

Prva dva videoposnetka se meni ne zdita smetišči, včasih preprosto moreš nasut material, da utrdiš območje. Pri tretjem videu…take situacije vidiš tudi v najbolj ekološko ozaveščenih državah. Samo malo izven glavnih poti je potrebno iti. Se pa strinjam, da bi kazni morali precej povišati.

06
15.07.2007 20:49

Pri prvem posnetku se sprašujem ali je smotrno asvaltirati ceste po barju? Prva dva posnetka prikazujeta navožen material. Od kod izvira ne vem. Drugi posnetek prikazuje zasipavanje jame. Kaj se nahaja pod nasipanim materialom, ne vem. Pri odgovornih bom poiskal odgovore in vam jih posredujem v naslednjem zapisu. To, da so taki prizori vidni v najbolj ekološko ozaveščenih državah pa ne sme biti izgovor. S tem se le daje potuha brezvestnim posameznikom.

07

[...] s Petrom, da je najboljši način preprečevanja divjih odlagališč preventiva. Ki se mora, po mojem [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !