Volkovi – ovce. Volkovi ga vedno nastradajo.

V noči na ponedeljek je krdelo volkov napadlo ovce na planini Hruševici. Katero pot ukrepanja bodo izbrali pristojni organi je bilo za pričakovati. Najlažjo. Najcenejšo. In najbolj krvavo. Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so predlagali odstrel. Čeprav vemo/vedo, da so volkovi le sledili svojemu nagonu. Mi vdiramo v njihov življenski prostor. Vedno znova. Se nihče ne zgane. Saj to je samoumevno. Naj se umaknejo. Ko jim zmanjka poti za umik in če slučajno, na kakršen koli način, posežejo v naš življenjski prostor, so naenkrat zveri, ki jih je potrebno poklati.

Obstajajo kje na svetu primeri dobre prakse, ki nas učijo, da je mogoče sobivanje zveri in človeka? Obstajajo oblike preventive, ki omogočajo, da se lahko drobnica mirno pase, kljub volčjim tropom v bližini? Upam, da prej omenjenega tropa ne čaka enaka usoda, kot reveža na sliki.

Čaka jih takšna usoda.

  • Share/Bookmark
 
01
20.07.2007 15:19

V ZDA so že odkrili, da so velikokrat krivci zapuščeni psi, ki se združujejo v krdela in se borijo za preživetje. Ti se velikokrat ne bojijo ljudi in se zato tudi bolj približajo naseljem… Preden se kliče na pomoč lovce, naj si kmetje s subvencijami najprej kamere omislijo, da se bo natanko videlo kdo in kdaj… glede na to, da imajo nešteto varnostnih ukrepov in ogromne pse čuvaje, pa osle, mi res ni čisto jasno vse skupaj. Seveda je vedno krivec mitološki volk zver…. Ne moreš verjeti…

02
20.07.2007 20:38

Tudi za potepuške pse ne želim, da bi tako končali. Za njihovo potepuštvo je kriv človek.

03
21.07.2007 19:12

Seveda, se strinjam… tudi jst ne priželim takšne usode zapuščenim psom, vendar optimistično upam, da bi jih kvečjemu polovili, oddali v zavetišča, jih resocializirali in oddali dobrim ljudem. Verjetno utopija za Slovenijo, up pa vseeno ostaja.

04
veter14
21.07.2007 22:28

Problem clovestva je v tem, da bolj kot je clovek star bolj misli z trebuhom. Proti koncu svojega zivljenja popolnoma neha uporabljati glavo. Ne rabim znanstvenikov, to lahko dokazejo zgodovinarji. Vse vojne, onesnazevanje okolja, pretirana potrosnjo so posledica tega. Resitev preprosta: ko oseba dopolni 21 let se ji odvzame volilna pravica in s tem onemogoci sprejemanje neumnih odlocitev.
Samo zamislite si svet, ki bi ga vodila otroska domislija. Nobene lakote, nasilja, vojna v Iraku kvecemu z obmetavanjem tort. Ljudje, ki v tem trenutku sprejemajo pomembne odlocitve ne mislijo dalec naprej in razmisljam, da bi zavrnil clovesko drzavljanstvo:) sm ko me neb nobena druga zivalska vrsta sprejela medse…
Dober blog. CESTITAM

05
21.07.2007 23:52

Jaz pa si želim oddaljen planet, Drugo Zemljo, kamor bi se lahko umaknil s podobno mislečimi. Ostali se naj pogrizejo med sabo. Obiskovali bi jih s svojimi naprednimi plovili, ki bi jih Oni imenovali “leteči krožniki” in opazovali njihov propad. Potrebno je še najti način, kako teleportirati živali na Drugo Zemljo, da jim bodo prihranjene muke prizadejane s s strani človeka na tej Zemlji.
HVALA. Kot sem napisal v začetni objavi, to je blog inkubator, blog z namenom.

06
daraya
24.07.2007 07:31

Kaj niso bili volkovi v naših krajih že skoraj čisto iztrebljeni? Vsekakor me zanima, kaj se bo dogajalo s tem tropom v bodoče, volkovi so mogočne in čudovite živali.

07

[...] se je končno zgodilo česar smo se nekateri bali. Uresničil se je črn scenarij, pred katerim sem svaril. Ministrstvo je odobrilo izredni odstrel dveh volkov na Krasu. Ne vem koga s tem slepijo? Nas, sebe [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !