“Hej človek, tudi ribe trpijo”. Deviantnost družbe.

Prejšnjo nedeljo, 15. julija, sem v Zrcalu tedna izvedel za novo kulinarično zabavo Japoncev1 . Uživanje surovih morskih sadežev jim več ne zadostuje. Zaželeli so si nekaj ekstra. Nekaj posebnega. Živega. Torej so si omislili jesti živo ribo. Pri tem se jedci še kar zabavajo. V nadaljevanju gospod razloži, da spada riba med vretenčarje. Torej ob tem trpi. Hudo trpi. Predstavljaj si ti, ki to bereš, da ti skuhajo nogo, nato pa opazuješ, ko ti jo pomalicajo. Tvoji občutki ob tem? Kaj postajamo ljudje? Izstopajo le deviantni posamezniki in je jedro družbe “zdravo”?

Sem vegetarijanec. Tudi rib ne jem. Vendar ne pridigam mesojedim. To je stvar njihove izbire. Verjamem v vzgojo s pozitivnim vzgledom. Ko sem prebral naslednje članke2, sem se zamislil. Priznam, da jih nisem imel za inteligentna bitja. Niti me niso preveč zanimale. Prišteval sem jih med “hladna” bitja. Tista, ki ne vračajo čustev. Po prebranih člankih sem delno spremenil mojo podobo o njih. Kljub temu, da so ljubke, da so sposobne kompleksnega mišljenja in čustvovanja, jih ne moreš crkljati. :( Tako kot recimo, psa ali mačko.

Večkrat sem že bil razočaran nad družbo. Po ogledu zrcala tedna sem ponovno. Ali sadizem nima meja? Ima košček mesa boljši okus, če hkrati spremljamo smrtno agonijo njegovega lastnika? So ti ljudje že slišali, da “oči govorijo”. Zapomnite si. Oči povedo več kot tisoč besed! Naj se tem ljudem izpolni moja želja -Zob za zob, oko za oko.

  1. dotični prispevek se predvaja v zadnji petini oddaje []
  2. prvi, drugi, tretji []
  • Share/Bookmark
 
01
22.07.2007 07:36

Poznam to dilemo ločevanja živali na vredne in nevredne našega prehrambenega sočutja…

Glede uživanja živih živali pa – Japonci nimajo opredeljenega mučenja živali?

In ali pri nas rake še vedno mečejo žive v krop?

02
22.07.2007 07:38

Poznam

03
22.07.2007 15:25

Okrutnost do živali ne želim pripisovati določeni naciji. Za to krivim posameznike. Ki živijo med nami. Ogledal sem si video posnetek, na katerem so gostje v restavraciji s kladivi tolkli po lobanji žive opice, da se je onesvestila. Nato ji je natakar odstranil zgornjo polovico lobanje. Krvniki (edini pravilni izraz) so z žličkami pojedli možgane še živi živali.
Ne verjamem, da se rakom godi kaj bolje.

04
22.07.2007 16:17

Ja in Kitajci z uživanjem živih malih hobotnic, ki jih ovijejo okoli palčke in tunkajo v vroče omakce in žvečijo sto let, da jim lovke opletajo iz ust??!!! Tej aziati so prva klasa v mučenju žvali… žive kače, raki, žužki, larve… Groza, no!

05
daraya
24.07.2007 07:34

Babalu, ne želi drugemu slabo, ne glede kaj počne…zakon karme že sam poskrbi za ravnovesje.

06
RASTA
11.08.2007 15:24

BOLI TE K. JEŠ KAR JEŠ

07
tatijana
1.09.2008 11:56

Groza! Pa žive, pse mačke in ostale živali mečejo v vrelo vodo. In odirajo jih žive za krzno. :( ( Pa kaj tam nimajo srca??

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !