Ko se na Rožniku kadi, gasilec prihiti. Akcija in konec.

Vračam se s prisilnega dopusta, na katerega so me poslali na Blogosu.

Nadaljevanje od prejšnjič.

“Saj se bo že samo pogasilo”, mi je šepetal v levo uho Flegma škrat. “Občutek imam, da se dim vse bolj gosti. V teh vremenskih pogojih lahko hitro iz majčkenega dima nastane velik plamen. Pokliči, naj se za ali proti ukrepanju izrečejo za to usposobljeni”, mi v drugo uho šepeta Skrbni škrat. Strinjal sem se s Skrbnim in poklical OKC. Od tam sem bil prevezan h gasilcem. Razložil sem jim, da se na včerajšnjem pogorišču vije dim. Tlita podrast in odpadlo listje. Operater se je odločil, da pošlje ekipo. Dogovorila sva se, da jih počakam na predvidenem mestu.

http://video.google.com/videoplay?docid=8087734773371082360

Sireno sem slišal že na daleč. Priznam, bili so hitri. Čakal sem jih manj kot 10. minut. Poveljujoči se je s še enim gasicem podal za mano v hrib. Med potjo sem sledil pogovorom med poveljujočim in operaterjem. Izvedel sem, da je v akcijo vključenih malo morje gasilcev. Še iz primestnih vasi so jih poklicali. Zaradi dimčka. Nekje na tem mestu me je prvič stisnilo1.

http://video.google.com/videoplay?docid=-3361418206845698873

Prišli smo do pogorišča. Ne vem ali sta si gasilca oddahnila ob pogledu na minimalistični dim ali sta žalovala za ognjenim zmajem. Kakorkoli, poveljnik je naročil operaterju, naj odpokliče prostovoljna društva, itd. Postajal sem vse manjši. Še snemati si nisem upal, v skrbi, da me ne okrivijo za inscenirano situacijo. S vprašanjem poveljniku gasilcev sem iskal potrditev pravilnosti moje odločitve, da pokličem gasilce. Kljub potrditvi, mi je ostal grenak priokus.

http://video.google.com/videoplay?docid=2931229722468589536

Na poti proti domu sem poslušal sirene novih in novih gasilskih vozil, ki so prihajala na prizorišče “požara”. Flegma mi je spet prigovaral naj grem za vražjo voljo posnet vso to akcijo, vso to silno gasilsko mehanizacijo in moštvo. Vendar me je “teta Paranoja” vstrajno podila vstran od kraja dogodka.

Sedaj, ko pišem ta zapis, se mi zdi moja paranoična reakcija zelo zabavna. Žal mi je, ker nisem posnel več materiala. Na napakah se pač učimo. Nalednjič bom že primerneje odreagiral. H plamenčkom na Rožniku se bom kar hitro vrnil. Kot krivce za požare sumim nemarne sprehajalce – kadilce, katerih odvžen čik je potrebna iskrica za ples rdečega petelina.

Naslednji dan sem šel mimo pogorišča. Podrast in odpadlo listje sta bila razrita na precejšnji površini. Gasilci so se dela lotili temeljito. Pogorišče je bilo dokončno le še pogorišče.

Naslednjič bom predstavil Fortuno, moje drevo.

  1. Krivec za to je Hollywood in njegovi paranoični filmi. Vse je izgledalo kot v filmskem scenariju. Fant se odloči posneti akcijo. Kako stvar izpeljati? Zalo lahko. Podtakneš požar, pokličeš gasilce, vse posnameš in še pohvaljen si kot vzoren državljan []
  • Share/Bookmark
 
Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !