Volkovi.

K pisanju me je spodbudil ta članek. Oziroma asociacija, ki se mi je porodila na naslov. Asociacije bi izostala, če si ne bi ogledal Odmevov 10. avgusta. V tej oddaji je nastopil predstavnik rejcev drobnice. Zavzel je stališče, da je dober volk – mrtev volk. Narobe. Menim.

Prebral sem si predlog Strategije ohranjanja in trajnostnega upravljanja z volkom. Zastavljena smer je prava. Bojim se kaj se bo izcimilo iz vsega, ko bo svoj piskrček dodal lobi rejcev drobnice. Rejcev drobnice je pri nas čedalje več. Sorazmerno s tem se veča število glav drobnice. V začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja je bilo pri nas 20 000 glav drobnice, danes jih je 160 000. Število se še povečuje. Za njihovo vzrejo bodo potrebne čedalje večje pašne površine. Ki bodo segale v naravni habitat volka. Seveda. Ali?

Od strategije pričakujem, da bo volka zaščitila. Šele, ko bodo postavljena pravila igre, bodo imeli argumenti nas, ki se zavzemamo zanj, določeno težo. Strategija mu bo podelila državljanske pravice Republike Slovenije. Da se ne bo ob naslednji zaklani ovci rekrutirala množica, kot v časih inkvizicije, da zakuri hudobca. O volkovi zlobi nas učijo že od malega. Ne spomnim se pravljice v kateri bi bil predstavljen v pozitivni podobi.

Katera je torej asociacija z začetka zapisa? Pašniki drobnice se bodo razlivali po naših hribovjih, volkovi se bodo ohranili le še kot lovske trofeje. Ne želim, da bi moj zapis izzvenel kot pamflet proti rejcem drobnice. Zastavljam le besede v dobro volka. Pričakujem, da se bodo evidentirala življenjska območja volka, kamor drobnica ne bo imela vstopa. Sodelovati bo morala Lovska zveza Slovenije. Na dogovorjenih območjih bodo regulirali svojo slo po ubijanju in število pobite divjadi zmanjšati za nekaj tisoč letno. Še vedno jih bodo postrelili več deset tisoč. Dokazano je, da se volk raje prehranjuje z divjačino kot z domačimi živalmi. Na mejnih območjih bo s tem prihranjeno marsikateri ovci. Prepričan sem, da lahko rejci drobnice naredijo veliko več, da zaščitijo svojo živino in preprečijo konflikte z volkom. Ubirajo pač bližnjice. Za minimalni vložek želijo dobiti maksimalni izplen. Najlažje je iskati krivca na sosednjem travniku.

Tudi ljudi je potrebno ozavestiti. Napisati se morajo nove pripovedke.

Naslednjič: “Volkovi in Shaun Ellis”.

  • Share/Bookmark
 
01
26.09.2007 18:39

… pa še kakšen roman, v katerem “nastopajo” tudi volkovi, bi morali prebrati…

težko mi je razumeti, da v našem prostoru in času še vedno obstajajo ljudje, ki so pripravljeni mirno izbrisati iz obstoja neko živalsko vrsto. ja, res se je za vprašat, kakšne pripovedke so – če sploh – poslušali in brali, ko so bili majhni. hud feler.

02
Nak
28.09.2007 19:55

Čingiz Ajtmatov: Tnalo

Je kdo bral?

03

[...] sem 13. septembra prebral članek z naslovom “Alfa in omega. Shaun Ellis – človek volk. V prejšnjem zapisu sem želel objaviti povezavo na članek. Žal ga ne najdem v elektronski obliki. Zato ga [...]

04
2.10.2007 14:33

hvala za knjižna priporočila. vidim, da se bo dalo ajtmatova brez težav dobiti v knjižnicah. :)

05
2.10.2007 15:22

Prosim. Lep dan. ;-)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !